Dimitra@HRA

Δημιουργούμε πυράντοχες λύσεις αξιοποιώντας κατάλληλα φυτά και τροποποιώντας τα κτήρια βάσει υποδείξεων ειδικών.

  Η ανάγκη

 

Η ιδέα του έργου προέρχεται από το πολύ λυπηρό περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή Μάτι, στο Δήμο Νέας Μάκρης, στην Ελλάδα, στις 23 Ιούλιου του 2018. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών και πολλά ιδιωτικά και δημόσια περιουσιακά στοιχεία καταστράφηκαν.

 

Αποφάσισαμε λοιπόν να συμμετάσχουμε σε μια εθελοντική πρωτοβουλία που ονομάζεται #Fireathon. Η πρωτοβουλία αυτή διοργανώθηκε από τη SciCo σε συνεργασία με την SciFy και σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να προταθούν καινοτόμες ιδέες και να καλλιεργηθεί μια διαφορετική νοοτροπία, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

 

Έτσι δημιουργήσαμε τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων καθώς και on demand υπηρεσία, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία μικτών δασικών αναδασωτέων και μη περιοχών, σε περιοχές υψηλού κινδύνου αλλά και σε άλλες περιοχές, για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος και κατά συνέπεια μικροκλίματος «ανθεκτικού» σε πυρκαγιές, σε περίοδους ξηρασίας, ή έντονων βροχοπτώσεων και προσαρμοσμένου στις νέες κλιματολογικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επίσης μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία νέων πυροπροστατευμένων οικισμών με τη χρήση «ανθεκτικών» φυτών προς κάποια ήδη πυρκαγιάς αλλά και πυράντοχων και βιώσιμων οικοδομικών υλικών.

  Η ιδέα

 

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μίας αναπτυσσόμενης ιστοσελίδας που αποτελείται από:

  • μία πλούσια βάση δεδομένων σχετική με φυτά που μετριάζουν την μετάδοση πυρκαγιάς, είναι ανθεκτικά ή/και επιβιώνουν ή/και αναδομούνται κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και συνθήκες υψηλού κινδύνου όπως κάποια είδη πυρκαγιών (υπόγειες, έρπουσες κι επίκορφες), με τη δυνατότητα ενημέρωσης και προσθήκης δεδομένων αλλά κι επέκτασης και προσαρμογής σε άλλες παρόμοιες συνθήκες υψηλού κινδύνου όπως συνθήκες ξηρασίας, πλημμύρας, ισχυρών ανέμων, διάβρωσης εδάφους κοκ, με τη δυνατότητα χρήσης των δεδομένων και σε άλλες εφαρμογές αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων, με στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου μικροκλίματος που θα συμβάλλει θετικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όπως και στην ανάπτυξη ενός δικτύου ειδικευμένων συνεργατών που επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτό το έργο, έτσι ώστε να μετριαστούν γεγονότα όπως η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
  • μία υπηρεσία για τους ιδιώτες αλλά και τις εταιρείες που θα επιθυμούσαν μία λεπτομερή 2D ή 3D αναπαράσταση για συγκεκριμένες τους ανάγκες πάντα σχετικές με το πως να κτίσουν ή και να τροποποιήσουν υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να γίνουν πυράντοχα. Η υπηρεσία αυτή βασίζεται στην στενή συνεργασία ενός δικτύου επιστημόνων οι οποίοι συνεργάζονται ώστε να προσφέρουν λύσεις όσο πιο σωστές και πλήρεις γίνεται και εμπεριέχουν πληροφορίες σχετικές με υλικά, δομή, φυτά κ.ά πολλά στοιχεία.

  Τι έχει γίνει ως τώρα

 

Όσον αφορά το Website:

Μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί το πρωτότυπο website https://dimitramonitoring.online με περιγραφή της ιδέας, με βάση δεδομένων αποτελούμενη από 138 φυτά με επιλογές ανθεκτικότητας στην πυρκαγιά, στην ξηρασία και με άλλα δεδομένα ανά φυτό όπως ονοματολογικά, χαρακτηριστικών (εδαφολογικών, προέλευσης), αναφοράς σε κινδύνους κι οφέλη, άλλης ανθεκτικότητας κι άρδευσης και με φόρμα επικοινωνίας και ζήτησης για την υπηρεσία 2D και 3D σχεδίων.

 

Όσον αφορά τις Βάσεις Δεδομένων:

Από τα 138 φυτά κάποια δεν μεταδίδουν τη φωτιά, κάποια αντέχουν κάποια είδη πυρκαγιών ή αναδομούνται ή μένει άθικτο το ριζικό τους σύστημα μετά από πυρκαγία, κάποια αντέχουν κι αναπτύσσονται σε συνθήκες ξηρασίας ή σε συνθήκες ιδιαίτερης κι αντίξοης εδάφικής σύστασης, άλλα είναι ανθεκτικά στην περίπτωση πλημμύρας κι άλλα σε ισχυρούς ανέμους- εφόσον έχουν αναπτυχθεί – άλλα αναπτύσσονται κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, κι αλλα συμβάλλουν στην συγκράτηση διαβρωμένων εδαφών, στη ρύθμιση του Αζώτου στο έδαφος κοκ.

 

Συνολικά έχουμε συλλέξει και καταγράψει 138 φυτά και 21 οικογένειες φυτών (με 7185 φυτά), έχουμε βρει για 434 φυτά τις μελέτες συμπεριφοράς τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, έχουμε μελετήσει και καταγράψει τις απαιτήσεις για συμβατική άρδευση για διαφορετικά ηλικιακά είδη φυτών με ταξινόμιση ανά οικογένεια: Φοίνικας – Δέντρο – Θάμνος – Χαμηλή Φύτευση, κι έχουμε υπολογίσει σύμφωνα με τη μέση ετήσια βροχόπτωση την ελάχιστη απαιτούμενη (βιώσιμη) άρδευση για την περιοχή Μάτι με σκοπό την περαιτέρω μελέτη και τον σχεδιασμό ενός βιώσιμου μοντέλου μικροκλίματος για την συγκεκριμένη περιοχή.

  Επόμενα βήματα

 

Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

  1. Επικοινωνία – Συνάντηση με νέους εξιδεικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες (Γεωπόνους, Δασολόγους, Αρχιτέκτονες),

  2. Προσθήκη φυτών και ειδικών χαρακτηριστικών τους στη βάση δεδομένων,

  3. Προσθήκη βιώσιμων κι ανθεκτικών στην πυρκαγιά οικοδομικών υλικών – δημιουργία νέας βάσης δεδομένων,

  4. Μετάφραση στα Ελληνικά, προσθήκη επιλογής γλώσσας,

  5. Βελτιώσεις στο πρωτότυπο (Αγγλικά).

  Ανάγκη υποστήριξης

 

Εάν έχουμε υποστήριξη στο πλαίσιο της μετάφρασης θα είμαστε ευγνώμονες.

  Η ομάδα

team_image

Σοφία Κάππου

Πολιτικός Μηχανικός & Μηχανικός Περιβάλλοντος
team_image

Εμμανουέλλα Αλευροφά

Νομικός (πνευματική ιδιοκτησία) (LLM)
team_image

Ιάσωνας Τζανακάκης

Πολιτικός Μηχανικός
team_image

Αλέξανδρος Μουντρίχας

Web developer/3D artist
team_image

Θοδωρής Δημητριάδης

Senior Drupal Developer
team_image

Βασίλης Σαλαπάτας

Χημικός Μηχανικός/IT/Συνιδρυτής της SciFy
team_image

Κωνσταντίνος Φερτάκης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός/Μηχανικός ΗΥ
team_image

Γιάννης Τζανεττής

Προγραμματιστής
team_image

Γιώργος Χερουβείμ

Δασοπόνος

  Η εμπειρία της ομάδας στο Fireathon!

 

Λόγω εργασίας αλλά κι απουσίας κάποιων μελών της ομάδας δεν ήταν εφικτό το να συμμετέχουμε όλοι στο τριήμερο του #Fireathon.

Επίσης κάποια μέλη της αρχικής ομάδας αποχώρησαν κι έγινε ανασύσταση της ομάδας με νέο όνομα όπως και με την συμμετοχή νέων μελών.

Η συνολική εμπειρία ήταν θετική και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως ξεκίνησε και το πως εξελίχθηκε στην πορεία.